Nyheter

Se hit alla tomatälskare!

Publicerad: 2017-11-22

Gillar du tomater? Ta chansen och få tips av en riktig expert när Åke Truedsson gästar Trädgårdsmässan 2018.

Trädgårdsentusiasten och tomatexperten Åke Truedsson gästar alla våra tre trädgårdsmässor 2018. Passa på att få praktiska odlingstips och svar på varför alla bör äta mer tomater!

Åke Truedsson är tomatexpert som skrivit flera trädgårdsböcker, 1000-tals artiklar, medverkat i TV-programmet ”Gröna Rum” och är ordförande i Riksförbundet Svensk Trädgård.
– Jag är en odlingsgalning som odlat sedan jag var 7 år då jag fick ett eget odlingsland av min far och sedan har det fortsatt. Nu bedriver jag en tomatklubb som erbjuder medlemmar att prova gamla och speciella tomatsorter, berättar Åke.

Tomatklubben har idag 2400 medlemmar.
– Det är allt från balkongodlare till folk med växthus som odlar 100 sorter och har blivit lite galna av det, säger Åke. Medlemmarna får ta del av de 800 olika tomatsorter som Åke har i sin genbank.
– Själv odlar jag ungefär 250 sorter varje år. Det blir mycket tomater, men jag gör också mycket olika matprodukter, säger Åke.

Hans passion för tomater handlar inte bara om att det är kul, utan att lyfta tomatens vikt för hälsan.
– Tomater består till 93 procent av vatten, men resten är kanske de viktigaste ämnena vi har för vår hälsa. Äter du mycket tomater och gärna hastigt tillagade så blir det jättenyttigt och skyddar kroppen mot elaka världssjukdomar, säger Åke. En anledning till varför han skapade genbanken var för att bevara mångfalden och försöka hitta riktigt nyttiga tomater.

På mässan delar han med sig av sin kunskap om odling och ger dig råd och tips. 

Tips till hemmaodlare av tomater

  • Ska du odla i växthus är bästa tid för att så i början av mars
  • Ska du odla utomhus är den bästa tid för att så tidigt i april
  • Tänk på att använda bra planteringsjord som ge växtnäring hela sommaren. Precis som oss måste plantorna också ha mat och lite kärlek.