Nyheter

Blomma ut med Peter!

Publicerad: 2017-01-10

Upptäck glädjen att odla med Peter Bengtsson, känd från SVT:s Trädgårdskampen. Han gästar årets mässa för att ge dig inspiration i trädgårdens tecken. Förutom en go’ stämning kommer det även att bjudas på både trädgårdsguiz och tävling. 

– Jag kommer prata om glädjen att odla och modet att våga prova på att göra saker på nya sätt. Jag kommer att vända och vrida på vad som är vackert och snyggt, det finns så mycket som är det som man inte tänker på, så jag kommer ge dig lite nya infallsvinklar, säger Peter Bengtsson. Det kommer bli inspirerat och trevligt!

Vill du veta hur du får din trädgård snygg på 20 minuter eller om du borde ha en eldstad i solnedgången? Det är bara några av frågor som du kan få svar på under mässan. Men självklart finns även tips för dig med lägenhet.
– Jajamänsan! Det kommer finnas härligheter för balkongmänniskor också. Det är ju på ett sätt den optimala trädgården, allting kan skalas upp eller ner. De kan bara ta allt som sägs och krympa det, säger Peter.

Men hur funkar det med eldstaden i trädgården?
– Eldstaden blir i det fallet en grill på balkongen såklart. Klart man ska ha det!

Utöver föreläsning på mässan utlovas en härlig tävling och som Peter beskriver det kanske ”världens första trädgårdsquiz”.
– Jag kommer att undersöka besökarnas trädgårdskunskaper på lite olika sätt. Du kommer behöva ha en och annan teoretisk och praktisk kunskap och ibland gäller det att vara lite kvicktänkt, säger Peter som inte vill avslöja allt för mycket.

Självklart finns även möjlighet för dig att ställa dina egna frågor till Peter.
– Jag älskar människor och vill gärna prata med folk och veta allt om hur dom har det, säger Peter.

tradgard
Peters härliga trädgård.

Peters egna intresse för trädgården kom när han köpte hus i Ysby, utanför Laholm, och med det en 3000 kvadratmeter stor trädgård.
– Trädgården lärde mig att jag måste vara intresserad av den och visade mig att det finns en helt underbar värld där jag kunde skapa fantastiska saker tillsammans med den. Vi hjälps åt jag och min trädgård och i samklang med den hittar vi på de mest härliga, fantastiska och roliga ting, det tycker jag är väldigt fint. Måste lyssna med ett öra mot jorden, säger Peter.

Förutom den egna trädgården berättar Peter att han även har ockuperat en rondell som ligger i närheten av sitt hus, där han och grannarna planterat massor tillsammans. Han driver också en samlingsodling ihop med sina grannar och utöver det har han även 2 hektar skog på sitt sommarställe.
– Där håller jag på och planterar olika träd som jag kommer gå att njuta bland om 50 år, säger Peter.

Hur hinner du med?
– Jag är snabb, rationell och lite slarvig, det tror jag är viktig.

Av allt du odlat, har du någon favoritväxt?
– En av mina specialiteter är att jag har flera favoritväxter och växlar mellan dom. Först kommer jag på att jag älskar magnolior och skaffar 30 träd och sedan kommer jag på att jag älskar rosor och skaffar 150 rosor och sedan blir jag kär i Veronika och sedan börjar jag älska pioner och så pågår det, så jag är ”växlig” kan man säga.

IMG_6730.JPG

3 tips på vad du kan få svar på under mässan

– Hur får du din trädgård snygg på 20 min

– Vad ska jag göra av alla mina porslinsprydnadssaker

– Hur gör jag för att skapa olika platser med roliga teman i min trädgård

Peters bästa tips till hemmaodlare

– Tänk stora rabatter, de är mer lättskötta än man tror. Man ska inte vara rädd för att göra stora mustiga rabatter med höga härliga perenner. Det är verkligen fint. Mesa inte! Det är mitt bästa tips.