Nyheter

Förgyll din trädgård med smidesstaket och räcken

Publicerad: 2019-02-01

Vi pysslar gärna med inredning, både inomhus och i trädgården – letar efter unika föremål och en stil som får oss att trivas. Nu finns möjlighet att tänka likadant när det kommer till inramningen av din trädgård.

Fler och fler i Sverige ser nu fördelarna med att välja ett staket av smide. Det är mer bestående och håller år efter år i vårt allt tuffare nordiska klimat, jämfört med stenmurar, trästaket eller häckar. 

– Att välja ett staket eller en grind av smide ger en exklusiv känsla. Vi vill uppmana fler att våga sätta sin personliga prägel på trädgården och hitta något som passar just för dem. Smide är ett gediget och hållbart alternativ, säger Gun Lennartsson från Widahls Port & Villamiljö.

Idag finns staketen i en mängd olika stilar – alltifrån ett sirligt och klassiskt staket till mer stilrena och moderna varianter med raka och rena linjer. Det kan skräddarsys med exempelvis initialer eller husnummer.

– Det finns över 70 olika varianter, så valmöjligheterna är stora. Det går också att få olika knoppar och konvex, konkav eller rak ovanlinje. Vi brukar säga att det inte finns ett hus som vi inte kan hitta rätt staket till, oavsett om man vill ha mängder av ornament eller väldigt avskalat.

De flesta staketmodellerna finns som räcke till altanen, balkongen eller trappen. På så sätt harmonierar huset mer med trädgården. Alla räcken och staket tillverkas efter egna mått, och blir därmed speciellt anpassade för varje projekt.  

– Vissa föredrar ett högt staket som skyddar mot insyn, medan andra trivs bättre med en lägre variant som ramar in trädgården rent estetiskt. Att matcha räcken och garageport i färg och design ger ett fint helhetsintryck till hemmet, fortsätter Gun.

Varför smide istället för trä?


Många har fortfarande grindar, staket och altanräcken i trä. Det är klassiskt, men kräver också en hel del arbete. Här har vi listat några skäl till varför det kan vara dags att byta till smide!

* Smide är underhållsfritt. Du slipper tvätta, skrapa måla om vart femte år och byta staket var tionde år, som du behöver göra med trä. Smide är ett robust material som håller i flera generationer, vilket kan passa för den som har mycket att tänka på (och vem har inte det, egentligen?).
* 10 års garanti. I och med materialets tålighet och optimal rostskyddsbehandling erbjuder Widahls 10 års rostskyddsgaranti på din grind eller ditt staket av smide.
* Som ett smycke i trädgården. Det finns ännu en anledning till att så många utomlands länge valt att omgärda sin trädgård med smide – det är väldigt estetiskt tilltalande. Lite som ett elegant smycke i din trädgård.

Widahls Port & Villamiljö utgår från Habo. De säljer och installerar staket, stängsel, grindar och garageportar.