Nyheter

En inblick i Rottneros Park

Publicerad: 2017-01-08

Välkommen in i Rottneros Park! Chefsträdgårdsmästare och VD, Magnus Holmvik, besöker Smålands Trädgårdsmässa där han ger dig en spännande inblick i Sunnes unika skulpturpark.

På sina 22 hektar erbjuder Rottneros Park sköna naturparker och nyskapande trädgårdsformgivning. Här ryms cirka 100 skulpturer av kända nordiska mästare i en unik kombination med växtligheten och varje år planteras mellan 10 000-15 000 sommarblommor! Just sommarblommor är också något Magnus Holmvik kommer att berätta mer om på Trädgårdsmässan. Perfekt tillfälle för dig att få tips och råd för den egna trädgården.
– Jag kommer prata om vilka sommarblommor som växer bra i olika lägen, vilka som är motståndskraftiga mot vissa skadedjur och vilka väderförhållanden du bör ha i åtanke, berättar Magnus.

Så passa på att ställ dina frågor på Trädgårdsmässan! Att odla själv är väldigt populärt just nu och det finns självklart många saker att ha i åtanke.
– Ett tips är att använda bra jord. Det är det viktigaste av allt! Mycket näring, mycket vatten och mycket sol. Nästan alla sommarblommor är solälskare! säger Magnus.

000001
Missa inte Magnus föreläsning på mässan.

Under föreläsningen kommer Magnus även berätta om parkens historia och nutid. Visste till exempel att Rottneros herrgård är Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga? Eller att det här varje år anläggs 15 idéträdgårdar av kända eller intressanta personer?

Själv började Magnus jobba i parken som trädgårdsmästare år 2009, tre år senare blev han chefsträdgårdsmästare och år 2016 även VD.
– Det har varit väldigt intressanta år. Det ger mycket att få jobba med växtlighet och följa den året runt. Sedan uppskattar jag all kontakt med besökare i parken vilket lett till många intressanta diskussioner om växter, säger han.

6
Rottneros Park.

Vad tycker du är roligast med jobbet?
– Det är att göra ritningarna för alla planteringar inför det kommande året och att sedan få följa utvecklingen hela sommaren för att sedan se hur det blir. Det är väldigt intressant, ofta tänker jag att ”oj, blev det så”. Det blir aldrig riktigt som man tänkt, växter har ju eget liv.

Magnus berättar att han fick sitt trädgårdsintresse redan i tidig ålder, från sin mor.
– Hon var bonde från början och jobbade sedan i många år på en kyrkogård samtidigt som hon hade en ganska stor trädgård. För mig började det med några chilifrön i fönstret, men när jag köpte egen villa tog det fart ordentligt. Det är lätt att bli fast när man börjar! säger han.

Man skulle ju då kunna tro att trädgårdsmästarens egna trädgård är något fantastiskt att beskåda, men inte om man frågar Magnus sambo.
– Hon får ofta frågan ”du måste väl ha en fantastisk trädgård?” och då säger hon att ”nej, vi har ingen trädgård!”. Det hinns helt enkelt inte med, vi har ju en trädgård men inget vidunderligt alls.
Men vill du se hur Magnus skapat fantastiska miljöer i Rottneros Park kommer han att dela med sig av bilder på mässan.

Vilken är din favoritdel i parken?
– På sommaren är det Rosengården med sina hundratals rosor. Doften där är extrem i slutet på juli. Sedan när det är lite stressigt så finns Ekparken som man kan gå i strosa i, den brukar inge ett väldigt lugn. Så det finns olika områden för olika sinnen!

 

Om Rottneros Park

4
Parken lockar många besökare under högsäsong.
  • Blomster och skulpturpark:
    Här kan du se ett 100-tal skulpturer och reliefer, de flesta från slutet av 1800-talet till mitten av 1900-talet. Utöver tusentals perenner planteras varje år 10 000-15 000 sommarblommor.
  • Skapades av Svante Påhlson under åren 1932-1959
  • Drivs idag av det kommunägda bolaget Rottneros Park Trädgård AB

 

När är parken som vackrast?

”Den är lika vacker hela tiden, fast på olika sätt”

I början av juni blommar rhododenrdon och azalea.

I juni planteras sommarblommorna och idéträdgårdarna.

I juli är rosorna som vackrast.

I augusti och september har perennerna i blomstergården sin höjdpunkt