Nyheter

Inspireras av Linda Schilén

Publicerad: 2020-02-01

Under flera år har hon delat med sig av smarta genvägar, lifehacks och husmorsknep som trädgårdsexpert i TV4:s Nyhetsmorgon. Linda Schilén är konstnären som blev trädgårdsmästare och bytte ut sin pensel mot en spade, och sin målarduk mot en trädgård. Under mässan kommer hon finnas på plats för att tipsa om hur du också förvandlar din trädgård till ett konstverk.

Fråga växtdoktorn
På mässan kommer du även ha möjlighet att fråga Linda personligen om rådgivning kring dina växter. Såklart finns det möjlighet att köpa alla hennes böcker signerade.

Linda hade länge försökt odla på sitt lantställe i skärgården. En bergig, karg, plats där det mesta dog eller spolades bort av regnet. Hon kämpade, men någon trädgårdspassion var det inte tal om. Det var inte förrän hon köpte huset hon bor i idag, som hennes trädgårdspassion tog fart på riktigt. Ett hus i skyddat läge med en trädgård full av brännässlor.

– Först svor jag högt över alla brännässlor, tills jag insåg att det var det bästa tecknet på bra odlingsjord. Allt jag planterade växte plötsligt upp med full kraft. Där och då sa det ”klick” mellan mig, jorden och växterna. Jag kände att jag kunde vara kreativ i trädgården, på samma sätt som jag är vid målarduken, berättar Linda.

”Trädgården en 3d-version av min målning”
Idag är Linda både konstnär och trädgårdsmästare. Men det som skiljer yrkena åt är egentligen främst arbetsmaterialen. Hon hämtar mycket inspiration från trädgården till sin konst, och tvärtom.

– Trädgården blir som en 3d-version av min konst. I en trädgård finns det något för alla sinnen. Doften av jord och blommor, ljudet av fågelkvitter och trädens susande. Det väcker en konstnärlighet som jag sedan använder mig av vid målarduken.

Sedan i höstas är Linda aktuell med boken Älskade krukväxterdär hon bjuder på tips och inspiration kring det mesta som rör hemmets krukväxter. Hemma hos Linda är det framför allt ormbunkar och begonior som är favoriterna.

– Jag är en ormbunkssamlare med säkert tio olika sorter. Min favoritsort är groddbräken. Men jag är även väldigt förtjust i begonior, både bladbegonior och blommande begonior. Jag gillar dem eftersom de är väldigt blomvilliga, finns i många olika färger och oftast är svenskodlade.

Krukväxter skaparen härlig atmosfär och väcker rummen till liv. Förutom att de är vackra att titta på och känna doften av så kan de även fylla en praktisk funktion. Något Linda är noga med att använda sig av hemma.

– I mitt kök har jag till exempel tre grönacissusar som växer på stålbågar i fönstret, vilket ger insynsskydd och skaparmatro. Extra bra när man har småbarn eftersom det även skyddar mot distraktioner från gatan utanför. Det blir lite som att sitta och äta i en berså.

Missa inte Lindas inspirerande föredrag på mässan. Se tider i programmet.
Växtkomposition – så får du en snygg rabatt eller kruka
  1. Växter med olika utseenden.Välj växter som utseendemässigt kompletterar varandra, snarare än konkurrerar. Om du t ex har en knappformad ringblomma så ska du leta efter en blomma som har en spira, t ex en gyllenlack. Eller har du en växt med ett spetsigt bladverk så ska du leta efter någon med ett runt.Det handlar om att skapa kontraster för att göra det hela mer intressant.
  2. Färger som går toni ton.Använd en vanlig färgcirkel och leta efter färger som liknar varandra. T ex lila blommor som alla drar lite åt det blå hållet. Eller röda blommor som går lite mer åt det orangea.
  3. Plocka in en kontrastfärg. Om det bara går ton i ton blir det lite tråkigt. Men om man slänger in en kontrastfärg som ställer saker på ända, så väcker man kompositionen till liv igen. Kontrastfärgen hittar du mittemot färgen du redan har på färgcirkeln.
  4. Glöm inte prydnadsgräset.En rabatt blir sällan komplett förrän den har fått sitt prydnadsgräs planterat. Prydnadsgräset är kontrastväxternas växt. Det har smala blad som också svajar väldigt fint i vinden.
5 snabba med Linda

1. Favoritplats?
– Soffan på farstukvisten där man sitter skyddat under tak och tryggt kan titta ut över trädgården.

2. Favoritmöbel i hemmet?
– Sekretären i vårt vardagsrum där jag sitter och jobbar. Där har jag min samling med krukväxter som har lite attityd och som inspirerar mig när jag ska jobba.

3. Möbel du ångrar att du köpt?
– En hammock som innehöll tusentals små delar och var omöjlig att skruva ihop, så den ligger fortfarande kvar i trädgården som ett plockepinn. Nu har den rostat sönder helt.

4. Vanligaste frågan du brukar få?
”Vad gör vi med vår helt omöjliga slänt? Vi vill att den ska grönska men även vara skötselfri.” En fråga man dessutom kommer få svar på under min föreläsning på mässan!

#5. Vilket rum har du lagt mest kärlek på?
– Badrummet där har jag målat en egen tapet på väggarna och inrett med väldoftande krukväxter som jasmin och rosor.

 

Linda Schilén

Ålder:                   43 år

Yrke:                    Trädgårdsmästare, Konstnär, Föreläsare

Familj:                  Man och två barn

Bor:                      Gammalt hus från 1920-talet i Sundbyberg