Nyheter

Möt Sara Bäckmo på trädgårdsmässan på lördag!

Publicerad: 2017-02-22

Smålands Trädgårdsmässa kan stolt presentera en av Sveriges mest populära föreläsare, Sara Bäckmo. Trädgården är hennes passion och idag driver Sara Sveriges största trädgårdsblogg, Skillnadens Trädgård, men hon är också författare, journalist och fyrabarnsmamma! Missa inte chansen att prata trädgård med Sara på mässan!

Skillnadens Trädgård är Saras 450 kvm stora köksträdgård i Småland. Ett intresse som ledde till att hon skapade en sida på Facebook och senare en blogg, 2012. I högsäsong 2016 hade bloggen ca 300 000 sidvisningar per månad och är idag Sveriges största trädgårdsblogg.
– Den handlar om livet med en köksträdgård. Jag vill praktiskt visa att det är möjligt att odla ruggigt mycket mat utan att odla på heltid. Det går att kombinera en stor hemodling med stor familj, jobb och allt annat som livet rymmer, berättar Sara.

På bloggen delar hon med sig av sina odlingstips, men berättar också om vad de gör med skörden, vilken mat de lagar.

skillnadens

Vad är det du älskar mest med trädgården?
– Att den är min!, säger Sara och skrattar. Nä, men, trädgården är ju min lekplats. Även om jag skulle vilja att den var lite mer ordnad och fin stundom så är den härlig för att den är så himla tillåtande. Jag älskar att jag ger mig själv utrymme att påbörja tusen projekt och sen ha tid att avsluta bara en bråkdel av dem. Vi fick vårt fjärde barn våren 2016 och det är så många saker som inte hinns med under småbarnstiden. Jag har ändå haft tid att odla och njutit så av att vara i trädgården. Jo, att den är min – det är det bästa! Det här är min oas!

Saras intresse för trädgården började gro redan i ung ålder även om det var först senare tid som det blommade ut.
– Jag är uppvuxen i en trädgård där min mamma odlade grönsaker när jag var liten. Jag var inte så intresserad just då, men märker nu att det nog fastnade mer än jag kunde tro då. När jag köpte mitt första hus började jag förstås tänka att jag kanske kunde använda trädgården till nåt annat än bara hallon. Men det var först i vårt nuvarande hus som gnistan tändes på allvar. Egentligen var det nog mest att jag behövde ha något att göra när jag inte kunde renovera hus som tidigare, vilket var svårt att göra eftersom små barn rimmar illa med i princip allt som har med husrenovering att göra. Jag började gräva nuvarande köksträdgården 2011 och nu kan jag inte sluta. Det är så kul!

Egenodlade gurkor och tomater.
Egenodlade gurkor och tomater.

Om du måste välja – vad gillar du mest att odla?
– Det beror helt på vilken årstiden är. På våren är det alla små bladgrönsaker och sparris som är det bästa. Sparris är en oslagbar delikatess och jag har planterat massor. Än så länge är det inte så många plantor som ger full skörd, men de som gör det är mina bästa kompisar på våren. Hemodlad sparris är så späd och spröd när den är färsk att den kan ätas utan att tillagas. Den är söt och grön i smaken och så god att använda tunt skivad i sallad. Annars är jag en fena på att odla kål och jag älskar de stora kraftiga plantorna. Kål i alla former är härligt och gott!

Förutom trädgården, bloggen och mammalivet är Sara också författare. I mars 2016 gav hon ut boken ”Skillnadens Trädgård– Ett ekologiskt trädgårdsskafferi” som fått ett stort gensvar och jobbar nu med sin andra bok, som hon berättar kommer bli mer av en matbok, planerad utgivning är i augusti 2017. Något många är nyfikna på och som Sara ofta får höra är ”Hur hinner hon med?”.

2014-jpg

– Jag är bra på att ha rimliga förväntningar. Vår trädgård ser inte ut som en dröm i ett tidningsreportage. Det är stökigt och… frodigt. Jag gör det som är nödvändigt och fokuserar på det jag hinner med snarare än det som inte hinns. En väldigt stor motivation är att vi är förhållandevis rika på tid i vår familj. Vi har tid för varandra, även om vi tycker att den ändå är knapp ibland. Att få hem ungarna tidigt från skolan och hinna fika, spela spel och prata om livet är en lyx idag när allting ska gå så snabbt. Barnen ger mig energi och ork.

På Trädgårdsmässan kommer Sara föreläsa om hur vi alla kan odla enkelt i våra trädgårdar.

– Det handlar om enkla sätt att bygga odlingsytor. Enkla sätt att odla plantor. Enkla sätt att skörda. Sådant vi behöver för att känna att vi orkar med en odling, säger Sara.

Självklart får du som besökare även chans att ställa just dina frågor.
– Absolut, vi samlas efteråt i anslutning till scenen och pratar om det finns intresse. Där kommer jag också att sälja och signera min bok, säger Sara.

Sara föreläser på lördag kl. 14.00. Efteråt finns möjlighet att ställa frågor samt köpa en signerad bok av Sara.