Nyheter

Så maxar du myset på uteplatsen

Publicerad: 2019-02-20

Har vårkänslorna börjat spritta än? Om inte är det förhoppningsvis dags snart! Robert Dahlberg på Torhults Brunn, bjuder på några tips till din uteplats som sparar både tid och energi.


1. Materialvalet – är prio praktiskt eller estetiskt?

Att ha möbler under bar himmel i ett land som Sverige kommer med vädermässiga utmaningar.
– Många gillar shabby chic-möbler i lantlig stil. De är fina, men kräver lite mer omvårdnad. Så länge man är förberedd på det kan det förstås vara värt jobbet, säger Robert.

För den som vill slippa underhåll, rekommenderar Robert istället aluminium- eller konstrottingmöbler.
– Dessa material är mer tåliga och lättskötta. Om man dekorerar med textilier och andra inredningsdetaljer kan det bli riktigt fint.


2. Våga välja konstväxter

Det finns mycket prestige i en uteplats full av levande växter, men dessa kräver också mer omvårdnad.
– Vi vill slå ett slag för våra prydnadsväxter. De kräver garanterat inget vatten, tål kalla nätter och varma dagar och bidrar till en mer ombonad känsla.


3. Dags att bli med paviljong?

Skapa en skyddad plats i trädgården med hjälp av ett tak över din uteplats! Det blir nästan som ett extrarum.
– Antingen nöjer man sig med ett tak av tyg, eller så satsar man på ett så kallat kanalplasttak som har en stabilare konstruktion. Ett vinklat parasoll kan räcka en bra bit på vägen. Ett tak skyddar även textilierna – du slipper springa ut och ta in dynorna vid regn, säger Robert.

Pssst! Hammocken är på uppgång igen, efter att ha varit bortglömd under en tid. Många uppskattar det rogivande i att gunga i den klassiska möbeln, som ju också har ett litet tak.

4. De klassiska inredningsknepen

Pricken över i för en mysigare känsla på uteplatsen, hur ser den ut?
– Krukväxter har jag redan tipsat om. Men man ska inte heller underskatta effekten av ljuslyktor, vaser, plädar och prydnadskuddar.