Nyheter

Skapa rum för humlor och bin – Linda Schilén tipsar hur

Publicerad: 2020-02-19

Vildbina dör ut världen över och humlorna har snart ingenstans kvar att bo. Men visste du att en villaträdgård är den perfekta möjligheten för att skapa boplatser åt dem? Linda Schilén är konstnär och trädgårdsmästare och aktuell med en ny bok ”Konsten att skapa trädgårdens rum”. Här delar hon med sig om hur du skapar en trädgård med inte bara rum för människor – utan även djur och natur.

Bina och humlornas försvinnande är främst ett resultat av dagens ensidiga jordbruk som utarmar åkermarker vilket bidrar till en monokultur. Samtidigt är vi människor beroende av just humlor och bin. För visste du att nästan en tredjedel av all mat vi äter behöver pollineras?

– Att odla så att även våra vilda bin, humlor blomflugor och fjärilar också överlever är egentligen inte alls särskilt komplicerat. Det handlar om att skapa en mångfald i sin trädgård. Och det gör du enklast genom att egentligen göra så lite som möjligt, förklarar Linda.

Hennes tips är att sluta klippa en bit av gräsmattan till exempel längst bort i trädgården. Låt gräset få växa vilt just där, ta inte bort brännässlorna och släng i lite ängsfröblandning för att skapa en mer ängsliknande plats där bin, humlor och fjärilar trivs. Samla kvistar någonstans så att igelkottarna får ett bo att övervinna i, och ställ dit en trädstubbe som du gör hål i för att skapa ett hotell för bina.

– Pollinatörerna föredrar även vissa växter och blommor. Dels är det bäst att odla de så kallade sommarblommorna som är ettåriga, men de föredrar även blåa och lila växter, gärna klockformade så att de kan krypa in i klockan och få vindskydd. Det handlar kortfattat om att få in mer av den vilda naturen i sin egen trädgård.

Under Trädgårdsmässan kommer Linda dela med sig av ännu fler trädgårdstips i sina föredrag. Mellan föredragen finns hon även på plats för att svara på frågor och signera sin nya bok.